Förorter i Söderort

Söderort ligger som namnet antyder söder om Stockholms innerstad, och är en del av Stockholms kommun. Enligt kommunen är Söderort ett stadsområde, och inom detta stadsområde finns i sin tur 52 stadsdelar, som i större eller mindre utsträckning, beroende på vem man frågar, räknas som förorter till Stockholm.

En av de förorter som ligger längst söderut i Söderort är Skärholmen. Hit kommer man med tunnelbanans röda linje, som går mot Stockholms sydvästra hörn. Skärholmen har en befolkningsmängd på knappt 9 000 personer, och av dessa har knappt 80 procent utländsk bakgrund. Skärholmen får dock många besökare förutom de som är bofasta i stadsdelen, till stor del tack vare Skärholmens Centrum, ett köpcentrum med ungefär 15 miljoner besökare om året. Ett annat dragplåster i närheten av köpcentrumet är Kungens Kurva, som bland annat är hem till världens största IKEA-varuhus.1280px-Farsta_2009

En annan söderförort med ett köpcentrum som lockar besökare är Farsta. Farsta var en av de så kallade ABC-förorterna som byggdes på 1950- och 1960-talen, där det skulle finnas arbete, bostäder och centrum (ABC). Planerna för Farsta började läggas redan på 1940-talet, men det var inte förrän under den andra halvan av 1950-talet som förorten byggdes. År 1960 invigdes Farstas tunnelbanestation, och numera kan man ta sig till förorten med tunnelbanans gröna linje.

Det gäller också Hagsätra, som byggdes under samma tidsperiod som Farsta. Också Hagsätra har ett centrum, men det är mindre än de i Farsta och Skärholmen. Större delen av bebyggelsen i Hagsätra består av låghus och våningshus. Bakom de skivhus som ligger i närheten av Hagsätra centrum står den danskfödde arkitekten Hack Kampmann, som också ritade Hagsätra torg där centrumet ligger.

Många som växer upp i Stockholms förorter, oavsett om de ligger i Söderort eller norr om stan, drömmer sannolikt om att komma därifrån – inte bara in till centrala Stockholm, utan från Sverige överhuvudtaget. Om du ska göra slag i saken och äntligen ska lämna Sverige för att flytta till Australien eller ett annat land du drömt om, kan du vända dig till Crown Relocations. De är en flyttfirma som specialiserar sig på utomlandsflytter, och de kan hjälpa dig med alla praktiska detaljer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *