Flytta till stan från förorten

Att flytta till stan när du är uppväxt i förorten kan vara en kulturell utmaning. Här är det på många sätt helt andra regler som gäller än vad man är van vid hemifrån.

Du måste betala skatt på allt

Tänk bort att göra upp affärer under bordet eller anlita din kusins firma till en billig peng. Om du behöver målare på Östermalm kan du räkna med att få RUT-avdrag och kvitto på allt jobb. Det är nästan omöjligt att hitta smuggelcigg i butikerna och om du letar efter en becknare på gatan så finns risken att du kommer få vara ute länge.

De pratar konstigt

Vårdat språk är viktigt inne i stan. Du kan vara säker på att de inte kommer förstå vad du pratar om ifall du snackar på som vanligt. Tala långsamt och använd kroppsspråk om det behövs. Tänk på att det inte är deras fel utan deras föräldrars. Passa på att lära dem ett och annat, det kan komma att göra dem mer populära i sina kretsar.

Det finns ingen natur

Är du van vid orten är du van vid att alltid ha naturen nära. Inne i stan: glöm det. I bästa fall finns det någon gammal park med en massa tanter som rastar sina hundar. Om de inte har råd att ha någon som gör det åt dem vill säga.

Du förväntas ha bordsskick

Blir du hembjuden till någon av grannarna gäller det att ha läst på om hur du förväntas bete dig som värsta Magdalena Ribbing vid matbordet. Som tur är så är du långt hemifrån nu så risken för att det ska ske är liten. En bra minnesregel är att alltid ta bestick utifrån och in. Det ses också ofta som dålig sed att svära om det finns barn vid bordet. Som tur är riskerar du inte tofflan här, men väl att inte bli bjuden igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *