5# tips för att hitta din drömbostad

Var och hur vi bor är oerhört viktigt. Det är mycket som påverkar vilket boende vi har, särskilt vår ekonomiska situation och hur långt vi behöver pendla till jobbet. Här kommer fem tips för att du ska hitta din drömbostad.

1# Titta runt med öppet sinne

Längtar ut till förorten? Eller är det en lägenhet i centrala Stockholm, Göteborg eller Härnösand som du är ute efter? Eller vill du helst hitta ett hus på landet? För att verkligen hitta ditt drömboende för den situation som du lever i just nu, är det klokt att våga titta runt med ett öppet sinne. Våga drömma, gå utanför de ramar som du i förväg har stakat ut åt dig, både för att hitta det perfekta boendet, men också för att få inspiration. Ett smart sätt att leta efter ditt nya hem är på bostadssajten Boneo där du hittar tusentals bostäder över hela landet. Det rätta stället att börja på.

2# Vad behöver du /ni i vardagslivet?

Det är förvisso viktigt att trivas i sitt hem, men det är lika viktigt att trivas med omgivningen och att vardagslivet fungerar. Om du har barn vill du att de tryggt ska kunna leka utomhus. Med tonåringar i hemmet vill du att det ska vara när och upplyst till eventuella busshållplatser. Om du gillar att träna är det skönt om det finns ett elljusspår eller bra vägar/stigar där du kan träna. Hur långt är det till affären? Om ni har bil behöver ni inte ha en affär i närheten. Men att behöva storhandla utan bil och göra två bussbyten tar både kraft och energi.

3# Skolor och fritidssysselsättningar

Som förälder är det faktiskt klokt att kolla upp skolorna i förväg. Du vill att ditt barn ska gå i en bra, gärna lite mindre skola där barnet garanterat blir sett. Hur fint hus ni än hittar så kommer i slutändan era barns skolliv vara än viktigare. Det är också skönt för dina barn och tonåringar att inte ha för långt till skolan eller behöva göra för många bussbyten på vägen.

4# Energi och omkostnader

Hur mycket kostar huset i försäkringar och energi per år? Om huset är relativt billigt i inköp kan ni lägga pengar på att isolera, byta fönster, sätta in värmepump och solceller. Satsa på ett så energisnålt hus som möjligt. Eller försök pruta på huset om det inte är så energisnålt, så att ni får mer pengar över för att isolera och bygga om. Kolla också på övriga omkostnader. Hus är inte gratis att äga.

5# Börja spara pengar nu

Det som till styvene och sist avgör vilken bostad vi köper är för de flesta av oss vår ekonomi. Om du just nu letar efter bostad bör du försöka spara ett så stort kapital som möjligt inför köpet. Ju tidigare du börjar spara, desto klokare är det. Att köpa bostad kostar alltid mer än vad man räknat med, samtidigt är det en god ekonomisk investering. Och så är det härligt att äga sitt eget hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *