Vad definierar en förort?

Det pratas mycket om förorten, eller ”orten”eller” hoods” på slangspråk. Men vad menas egentligen med ordet förort? En ort betyder en avgränsad plats eller ett bostadsområde med en viss infrastruktur. En förort definierar en mindre ort belägen runt en, oftast större, stad. När vi hör ordet orten gör många vissa konnotationer. Ofta tänker folk på lägenhetshus och ofta höga sådana gjorda av betong. Vi tänker kanske på trångboddhet, arbetarklass och på icke ursprungssvenskar.

Den homogena massan

 

Många, speciellt människor som är fördomsfulla kanske tänker på ungdomsgäng, på kriminalitet eller på droger. Vissa gör ännu mer generaliseringar och tänker på mångkultur och våld.

Men en förort är även en ort som kan vara befolkad av medelklassen eller övre medelklassen. Även dessa bostadsområden kan ligga nära en större stad och uppfyller då definitionen av förort.

Men ordet förort har blivit koloniserat och används på ett visst sätt. Det har blivit ett sätt att beteckna ”de andra”på. Detta görs av de som inte vet så mycket om förorten men ändå har massa fördomar om den. Kanske har de inte ens satt sin fot i en förort. Ändå kan de uttala sig om hur det är där. Det är underligt hur folk som bor där klumpas ihop till en homogen massa.

Saken är den att förorten ofta består av en blandad demografi. Ofta är det både lägenhetshus och villor blandat. Det kan finnas både hyresrätter och bostadsrätter. Både arbetarklass och medelklass. Både skötsamma ungdomar och sådana som hamnat ”på glid”.

Kolonisering av ordet förort

En förort kan även vara exempelvis Askim eller Partille i Göteborg. Eller Solna, Upplands Väsby,Flyttstädning Upplands Väsby eller Järfälla i Stockholm. Men människor, främst den vita medelklassen har börjat associera ordet förort till områden med höghus, till arbetarklass och underklass, till invånare som inte har typiskt svenskt utseende. Många är rädda för att besöka eller vistas i dessa förorter – trots att de kanske aldrig har varit där. Folk, främst sådana med en agenda att sprida rasism, har utropat dessa förorter till no-go zoner. De har koloniserat ordet förort och förvandlat invånarna i dessa till främlingar i sin egen stad, och i sitt eget land. Detta har skett på samma vis som ordet ”terrorist” koloniserats av vita, sekulära stater. Terrorismen som väpnade soldater utför i land de vill exploatera glöms bort.

Förort som ord behöver neutraliseras, återerövras av befolkningen i förorterna. Det betecknar inte bara en plats där oro, kriminalitet och ”bus” existerar. Eller där bara icke ”ursprungssvenskar” bor. Som om det nu skulle vara något negativt. Tycker man det beror det oftast på okunskap och kanske rädsla för det främmande, eller bara ren och skär rasism. Ordet betecknar inte bara vissa förorter, utan alla. Glöm inte det.

Det är dags att reclaima ordet förort!

SCB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *