Förorten – ett mysigt minisamhälle!

En förort är en mindre ort eller bebyggelse som har en egen liten infrastruktur. I en förort kan det finnas villor, radhus, bostadsrätter och hyreslägenheter. Ofta finns ett mindre centrum med mataffärer, torghandel, apotek, bank och annat man kan behöva. En förort är som en liten ministad där man även kan gå ut och äta eller fika på något mysigt lokalt café.

Att bosätta sig i en förort

Att bosätta sig i en förort kan ha många fördelar! Förorten har ibland kanske fått ett dåligt rykte på grund av till exempel media som skrivit om något dåligt som har hänt i en förort. Faktum är att det sker lika mycket obehagliga och dåliga saker i city. Om man bestämt sig för att flytta till en förort, får man mycket av fler världar! En förort i Stockholm kan ligga till exempel relativt nära city, men man får en lugnare miljö än i stan och definitivt mindre avgaser! Förorten ger mer möjlighet till att vara nära naturen då många förorter byggs i utkanterna av city och har mer grönska. Köper man en villa, bostadsrätt eller hyr lägenhet i en förort, är det viktigt att det inte finns radon i bostaden. Anlitar man anlita professionella Radea, kan man få radonbesiktning, radonborttagning och en perfekt inomhusluft! Många barnfamiljer väljer att bo i förorten, men en förort passar precis lika bra till paret, den enskilde eller vännerna. Förorter tenderar att ha mycket lägre hyror än i city! Priset på hyran kan skilja med tusenlappar och genom att flytta till en förort, spar man mycket pengar. Det är lättare att ha djur i en förort då det lämpar sig bättre för djuret med mer natur och grönområden att röra sig i.

Förortens historia

De allra första förorterna började byggas runt 1890 i Sverige och lanserades som lösningen för stadens problem. Under efterkrigstiden har förorten varit ett stort tema för diskussioner. Då hade man kritik mot förortsbyggandet . Arkitekten Uno Åhrén ansåg att det fanns en risk att social interaktion skulle minska på grund av grönska och avstånd mellan grannar. Idag vet vi att så inte är fallet. År 1940 stod Traneberg klart som den första förorten i Stockholm. Mellan åren 1965 och 1975 hade man skapat ”miljonprogrammet”. Detta var ett gigantiskt projekt som regeringen satsade på för att bygga ut ytterligare förorter. Många förorter kan behöva lyftas fram i ljuset för sina fördelar, inte bara nackdelar genom media. Ett bra exempel där man förbättrat och lyft fram ett område i ljuset är Skärholmen. Under åren 2005 till 2008 genomgick hela Skärholmens centrum en stor ombyggnad och idag är hela Skärholmen ett attraktivt boendeområde. Att bo i förorten ger en både naturupplevelser och en lugnare miljö bortom avgaserna i city.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *