Skolgång och plugg

Det pratas ofta om att barn som växer upp i förorterna har sämre snittbetyg än barn i områden med högre socioekonomiska förutsättningar. Utbildningsnivån är ofta lägre i förorterna och det är oftare familjer som av olika anledningar behöver söka bidrag till sin försörjning. Ingen förälder oavsett ursprung vill sina barn något ont eller att de ska ha det sämre, men vissa familjer har större utmaningar att ta sig igenom än andra för att kunna få bra betyg.

Skolor i förorten

Skolor i förorten och i områden med lägre socioekonomisk status har ofta fler elever per lärare än vad exempelvis privata skolor har och överlag har skolan blivit en hård och stökig miljö där det bitvis kan vara omöjligt att koncentrera sig på pluggandet eller på att följa med på lektionerna. Elever som behöver lugn och ro får då kanske inte mycket gjort alls i skolan och halkar längre och längre efter för att till slut bli underkända i de olika ämnena.

Ta hjälp av någon

Det finns olika organisationer som erbjuder läxhjälp och vissa skolor har dessutom läxhjälp på resurstimmarna eller efter skoltid. Behöver ditt barn läxhjälp kan det vara en god idé att leta efter det. Du som förälder kanske inte har tid eller möjlighet att hjälpa ditt barn för att du jobbar och inte är hemma så mycket, eller så kanske du kämpar med läxor själv. Det finns föräldrar som inte förstår språket så bra och det finns barn och föräldrar som inte kan kommunicera så bra med varandra utan blir ovänner. I sådana fall är läxhjälp utifrån en väldigt bra hjälp. Hos Studybuddy kan du hitta läxhjälp online eller hitta någon att plugga med i den stad du bor i. Det kan bli roligare att sköta läxor och utbildning om barnet känner lite stöd ifrån någon annan, och det lilla kan vara precis det som behövs för att lyckas få alla ämnena godkända.

Fritidsgårdens betydelse

I många förorter har det satsats en del på fritidsgårdar för att ge barn och ungdomar en möjlighet till lite organiserad fritid. Det går alldeles utmärkt att få hjälp med läxan på en fritidsgård, både av andra barn och ungdomar eller av en fritidsledare. De är där för att hjälpa och stötta. Vissa kommuner har på senare tid dragit ner på de viktiga fritidsgårdarnas verksamhet av ekonomiska skäl och då drabbas barn och ungdomar i förorterna eller i utsatta områden. Det blir mindre att göra, lättare att bara dra omkring ute och hitta på dumheter och det blir mindre chans till hjälp med läxor och skolarbete.

Ditt jobb som förälder är otroligt viktigt. Engagera dig i ditt barn, ta dig tid att göra det och se till att ditt barn sköter skolan. Det är du som förälder som har det yttersta ansvaret. Det är inte skolans fel att ditt barn inte klarar av att lyssna, sitta still, göra sina läxor och ta ansvar. Uppfostran kommer hemifrån, inte ifrån skolan.

För ditt barns skull, se till att engagera dig och finnas där som förälder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *