Miljonprogram

 

Förorten har kommit att förknippas med en särskild typ av husbyggande. Det handlar om miljonprogrammen som var ett sätt att lösa den stora bostadsbristen som människor upplevde i storstadsområdena. Genom att bygga hus som var mer utrymmeseffektiva än de traditionella fristående villorna tänkte sig politikerna att det skulle vara möjligt att ge fler människor bostad samtidigt som det skulle kosta mindre per kvadratmeter att uppföra husen. Det var särskilt i förorterna som husen uppfördes och det har lett till att miljonprogrammen och förorterna har en lång historia tillsammans. Numera har miljonprogrammen ett något skamfilat rykte, men de fortsätter att vara hem åt tusentals människor runt om i Sverige.

1200px-Tensta_2009cTanken på att uppföra nya bostäder kom redan på 1960-talet. Då hade bostadsbristen redan varit ett faktum ett tag. Eftersom Sverige befann sig i en förhållandevis gynnsam ekonomisk situation efter kriget utlovade det styrande partiet Socialdemokraterna en miljon nya bostäder under det kommande decenniet för att råda bot på krisen. Det är därifrån som miljonprogrammet tar sitt omtalade namn. Snart satte också byggarna spaden i jorden och det blev en enorm byggnadsboom. I Stockholm handlade det om förorter som Tensta och Fittja, i Göteborg byggdes miljonprogram i bland annat Hammarkullen och i Malmö var en förort som Rosengård platsen där det byggdes nya hus.

En viktig detalj av de nya bostäderna är att de ofta följde den arkitektoniska inriktningen som kallades funktionalism. Det innebar att höghusen var avskalade och fyrkantiga utan några konstnärliga utsmyckningar, vilket fick många att anse att de förfulade närmiljön. Det var en orsak till att många människor valde att flytta in till stan eller till villaförorter, vilket ledde till att miljonprogrammen mestadels befolkades av människor av låg socioekonomisk status. Det är ett skäl till att miljonprogrammen idag förknippas med sociala problem, men de är också en viktig pusselbit för att förklara en del av Sveriges moderna historia.

Många hus som ingick i miljonprogrammen har också fått sig en rejäl upprustning under de senaste åren. I förorter som Rinkeby och Kallhäll har husen restaurerats med omfattande fasadrenoveringar och det har lett till en bättre närmiljö för alla invånare på platsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *