Förorternas oförtjänta rykte

 

De svenska förorterna fortsätter att växa sig allt tätare och allt större. Bostadsbehovet, och främst bristen på bostadsutbudet, är idag en verklighet i vårt moderna Sverige.

Att bo i en svensk förort har fått sig ett oförtjänt dåligt rykte. Det finns onekligen otrygga förorter därute, men detta gäller långt ifrån alla bostadsområden. Fördelarna med att vara bosatt i en av våra förorter är väldigt många. Man har till exempel gemenskapen i området, ofta med olika former av grannsamverkan. Priserna är i regel dessutom betydligt lägre i förorterna jämfört med bostadspriserna i innerstaden. I dessa bostadsområden finns även i regel bekvämligheter som matbutiker, frisörer och skolor.

Young woman walking her don in a neighborhood with houses and trees in the background.

Att bo i förorten passar den som inte vill bo mitt inne i city, men inte heller långt ute på landet. Förorten utgör därför den ultimata blandningen av dessa två. Den trädgårdsintresserade kan exempelvis ha sina planteringar, sina blommor och sin utmärkta gräsklippare. Om trädgårdsskötsel inte intresserar den boende finns ofta gott om lägenheter i dessa områden.

Friheten, det lugnare tempot, de stora grönytorna och samverkan med grannar är alltså klara fördelar med att bosätta sig i förorten. Många barnfamiljer och äldre söker sig gärna till dessa områden av just de anledningarna.

Andra fördelar med att bosätta sig här istället för i innerstaden, är bland annat att luften i regel är betydligt bättre. Även bullernivån är betydligt lägre, än i den ständigt vakna innerstaden. I förorten är det i regel lugnt under sena kvällar och nätter, på ett helt annat sätt än inne i city. För alla oss som älskar djur och även gärna har egna husdjur är dessutom förorten att föredra. Här kan du släppa ut katterna och röra dig betydligt friare med hunden.

Man talar ofta om att ”dra alla över en kam”, och de flesta av oss är överens om att man ska undvika sådana fördomar. Detta gäller tydligen inte våra förorter, dock. Det oförtjänta dåliga ryktet som våra svenska förorter har fått är något vi alla bör försöka motverka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *