Varför har förorten fått dåligt rykte?

Året är 1964 och vi befinner oss på Socialdemokraternas partikongress. Den skenande bostadsbristen har sedan 1950 satt djupa spår i svenska städer. Folk bor trångt och i boenden som inte når upp till en skälig standard. Lägenheterna är ofta nedslitna sedan länge och fler bostäder finns inte att tillgå. Sveriges ekonomi ser däremot ganska ljus ut. Tack vare pensionsreformen från 1959 finns det en del pengar att tillgå i AP-fonden. Ett beslut har precis klubbats igenom. Det säger att regeringen under en tioårsperiod ska bygga en miljon lägenheter för att rädda Sverige ur bostadsproblemen.

Rinkebys tunnelbanestationMiljonprogrammen växer fram

Mellan 1965-1975 skulle det uppföras 1 000 000 lägenheter runtom i landet. Dessa lägenheter var ibland lite trångbodda och hade fått utstå en hel del kritik. Men bostäder fanns det. Tack vare att priserna ute i dessa miljonprogram var ganska överkomliga för gemene person, kunde även de som inte hade så mycket pengar få en bostad i programmen. Miljonprogrammen blev med tiden ganska socialt utsatta områden där en del fattigdom fanns. Folk från världens alla kulturer bosatte sig i dessa områden. Med all den nya kultur i områdena kom en del aspekter som vi inte är så vana vid sen tidigare i Sverige. Hedersförtrycket tros ha ökat i utsatta förortsområden, ett problem som måste tas på allvar.

Hedersrelaterade problem ökar

Folk som arbetar med hedersrelaterade frågor får in allt fler oroande fall där kvinnor och unga tjejer pressas till att vara på ett visst sätt. Kulturen i många av de här områdena har blivit sådan att det nästan finns en form av moralpolis och oskrivna lagar om hur kvinnor klär sig. Det som tidigare har varit öppna områden, där mångfalden härskat på ett inbjudande och trevligt sätt, har sett en åtstramning. Mörkertalet av utsatta kvinnor måste tas på största allvar. Miljonprogrammen måste återgå till att vara de kulturcentrum som de tidigare varit. Första steget i den processen ligger hos de politiker som uppförde miljonprogrammen . För om inte de ser problemen, och lagstiftar därefter, kommer de aldrig att lösas.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *