Att växa upp i en förort

I vissa länder avgörs din framtid beroende på var du växer upp. Tittar man exempelvis på London så spelar det stor roll vilken del av staden man kommer ifrån. Det är också viktigt att man går i rätt skola, både för barn och tonåringar. I Sverige är situationen inte lika allvarligt, men det spelar en viss roll här med. I princip kan man kan komma in på vilken skola som helst så länge man har betygen som krävs. Det kan dock vara lite svårare om man växer upp i en förort, och det kan vara något som försvårar ens möjligheter inför framtiden. Klasskillnaderna i Sverige ökar vilket också påverkar förutsättningarna för de som växer upp i ett samhälle som ligger lägre i samhällsskiktet. Olika kommuner får olika bidrag för att förbättra förutsättningarna för invånarna. Detta gör att man kan se en markant skillnad mellan områdena beroende på var man befinner sig.

Stereotyper av människor

Förorter finns i alla städer men är kanske mest synliga i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Det som klassificerar en förort är att den ligger en bit utanför stadskärnan. Det kan röra sig om endast 15 – 20 minuter med tunnelbana eller tåg men det är ändå utanför och bidrar till en resväg. När man är uppväxt i förorten finns det några igenkännande faktorer som nu i efterhand får en att skratta inombords. Exempelvis så är en förort som ett eget samhälle. Det är inte ovanligt att alla vet vem alla är, och det i sin tur gör att skvaller och information om händelser sprids snabbt. Samtidigt bidrar det till en viss typ av trygghet. Här är det vanligt att man håller varandra om ryggen. När man är uppväxt i en förort så finns det ofta vissa stereotyper av människor. Några sådana är de personer som alltid hängde vid torget, de man såg som det coola gänget. Vem man umgås med är ofta avgörande för vem man blir. Därför kan vissa människor känna att förorten i sig är oerhört liten och påfrestande.

Gemenskapen är enorm i förorterna

Tar man sig en titt på den stereotypa klädstilen som brukas så är det Adidas i olika färger till både höger och vänster. Musikstilen skiljer sig ibland från övriga delar av staden. Man lyssnar ofta på musik som är förknippad med ens egen kultur. En gemensam sak alla förortsmänniskor ständigt får stå ut med är alla fördomar. Faktum är att gemenskapen inte ses av utomstående. De ser inte hur mycket glädje förorten ger. De ser inte alla fotbollsmatcher som spelas, eller att man lätt blir en del av någon annans familj. Det bästa med förorten är att man tidigt lär sig att interagera med andra människor och kulturer på ett fantastiskt sätt. Alla de gånger man kommit hem till sina vänner och haft en naturlig plats för sina grejer på deras hyllor. Tack och lov att skoskåp.nu har modeller för stora familjer! Eller alla de gånger vänner ställt upp för en i vått och torrt. Det är sådant utomstående inte ser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *