Multikulturell matlagning i förorterna
I många av Sveriges förorter bor en majoritet av människor som har sitt ursprung i ett annat land än Sverige. Som exempel kan nämnas att knappt 80 procent av befolkningen i Skärholmen har utländsk bakgrund. Exakt vilka som bor var går naturligtvis inte att säga, men några av de vanligaste invandrargrupperna i Sverige har sitt ursprung i Polen, Indien och Somalien. Dessa människor för inte bara med sig sin nationalitet, utan också sin bakgrund, sin kultur och sin matlagning. I svenska förorter kokar det med andra ord grytor från världens alla hörn.
Det polska köket kan med några få ord sägas karakteriseras av kött och syrade grönsaker. Det är en matkultur där den mesta maten är rejäl och mättande, och där man till frukost kan äta bröd, korv, ost, kvarg och stekta ägg. Det som vanligen syras är betor, gurkor och kål, och dessa syrade inläggningar spelar en viktig roll i många av de mest klassiska polska maträtterna. Ett sådant exempel är barszcz, som är en rödbetssoppa gjord på syrade rödbetor. Barszcz äts med fördel tillsammans med sur grädde, vilket kanske inte låter aptitligt men som kan jämföras med gräddfil.
Om kött karakteriserar det polska köket är det onekligen grönsakerna som karakteriserar det indiska köket – grönsaker och kryddor. Det indiska köket kan sägas vara världsledande i sin användning av kryddor i maten, och bara några exempel på kryddor och kryddblandningar som används i många indiska rätter är anis, curry, garam masala, ingefära, gurkmeja, saffran, muskot, koriander och kanel. Till sin kryddstarka mat äter indierna gärna ett flertal svalkande och mindre kryddiga tillbehör, till exempel olika typer av chutney, bröd (som naan, roti, poori och chapati) och raita, en slags yoghurtsås.
Det somaliska köket kan sägas vara ett multikulturellt mikrokosmos i sig, då det består av influenser och sammansmältningar av en rad kök och matlagningskulturer. Man kan bland annat se influenser från det etiopiska, jemenitiska, persiska, turkiska, indiska och italienska köket. Bakgrunden till denna gastronomiska smältdegel är Somalias långa tradition av att idka handel med dessa länder. Blandningen märks redan i dagens första mål mat, frukosten, som kallas Quraac och är ett av de viktigaste målen: det inleds ofta med shaah, te, varefter man äter en regional variant av den etiopiska rätten injera. I den norra delen av landet kanske man också äter rooti, det vill säga bröd, vilket ju känns bekant från det indiska köket.
Om du blir inspirerad av att prova maträtter från något av dessa kök ska du gå in på Matklubben.nu. Där finns tusentals recept från världens alla kök.