Fördelarna med mångkultur

Det finns oerhört många fördelar med mångkultur. En av dessa är att när olika kulturer möts så tvingas respektive kultur att titta på sig själv och ställa kritiska frågor. När man möter något som är helt annorlunda ifrågasätter man i bästa fall det egna och funderar på om det finns något som man borde göra annorlunda och bättre. De flesta kulturer har mycket gemensamt men det finns också alltid sådant som skiljer. När det som skiljer är tillräckligt provocerande för den ena eller andra parten uppstår ofta konflikter. Men om båda parter kan hantera konflikten på ett moget sätt kan något gott uppstå.

Mångkultur är spännande och intressant

En annan stor fördel med mångkultur är att det är intressant och spännande. Tänk att få ta del av hur andra människor från en annan kultur har valt att leva sina liv. Det finns mängder av exempel på satsningar runt om i landet som går ut på att stötta och främja mångkulturen i landet. En Mångkulturell dag i Perstorp bjöd på mat och mingel. I Kinna i Västergötland finns det en förening som engagerar sig för romerna. I Piteå har det anordnats en speciell dag i konserthuset Acusticum för att fira mångkulturen. Listan kan göras lång på olika evenemang som skapats för att lyfta fram mångkulturen.

Vi kan lära oss av andra kulturer

En annan stor fördel med mångkultur är allt som finns att lära när man utsätts för andra kulturer. Bland annat kan man lära sig nya maträtter och recept. Det finns fantastiskt mycket god mat i andra kulturer som vi svenskar aldrig har provat på. På somliga ställen i landet anordnar man särskilda gemenskapskvällar där människor från olika kulturer träffas och lagar mat tillsammans. Då passar man på att variera vilken mat man lagar och tar recept från olika länder och kulturer. Detta är ett roligt och socialt sätt att lära sig något nytt och samtidigt få sig en riktigt god portion med mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *