Förorter i Stockholm

Förorterna i Stockholm är komplexa platser med både en stark sammanhållning och gemenskap samtidigt som många av dem präglas av sociala problem. Det har lett till att många invånare upplever att rapporteringen i media har varit missvisande. Klart är att alla Stockholms förorter har sin egen karaktär och många av de boende är stolta över den. Med en rik historia och – förhoppningsvis – en blomstrande framtid är förorterna en viktig del för att förstå Stockholm som stad och de fortsätter att vara hem åt hundratusentals människor idag.

En av de mest beryktade förorterna är Rinkeby. Det är en plats med extremt lång historia eftersom det här har hittats mycket fornfynd. Det är dock först på senare år som platsen har börjat befolkats tätare och det var i mitten av 1960-talet som de första spadtagen togs för att skapa utseendet som platsen har idag. Då beslöt sig den svenska regeringen för att försöka lösa den akuta bostadskrisen genom att bygga höghus och de står fortfarande kvar som ett minne över en tidigare epok. Rinkeby har en unik mångkulturell blandning av invånare där över 90 % av de boende har utländsk härkomst. Det innebär hundratals olika nationaliteter som alla bor i Rinkeby någon mil väster om Stockholms centrum.

1200px-Tensta_sommarI närheten av Rinkeby ligger Tensta som är en annan förort med liknande bakgrund. Här finns det flera mötesplatser där de boende kan samlas och umgås eller koppla av – som Tensta simhall och Tensta centrum. Utbytet mellan människor är också en viktig anledning till att Tensta har fungerat som födelseplats för flera stora svenska artister. Adam Tensta är en artist som är känd för att komma från platsen, men här har också gruppen 24K och Tensta Gospel Choir sina rötter. Det har gjort att fler och fler har börjat med musik och andra kulturella aktiviteter i Tensta och på så sätt hittat en givande sysselsättning.

En annan förort väster om Stockholm är Akalla. Det är bland annat känt för att vara platsen där bröderna och medieprofilerna Sigge och Fredrik Eklund växte upp. Akalla var en av platserna som hade problem med upplopp 2013, men det har också gjort större investeringar i förorten de senaste åren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *