Förorter i Västerort

För många är förorterna i Stockholms Västerort de första de kommer att tänka på när de hör ordet ”förort”. Detta eftersom dessa förorter ofta nämns i nyhetssammanhang när man diskuterar just förorter och problem i förorter, och anges som typexempel på allt från miljonprogrammen till misslyckad integration.

En sådan förort är Rinkeby. I Rinkeby bor drygt 16 000 människor, och stadsdelen är på många sätt en typisk miljonprogramförort, både när det gäller bebyggelsen och stadsdelens invånare; i slutet av 2014 var drygt 90 procent av invånarna i Rinkeby av utländsk härkomst. Rinkeby har bland annat förekommit i media då Sveriges Radio rapporterade att runt en procent av invånarna i stadsdelen var kriminella, och att narkotikahandel, hot mot vittnen och kriminella grupperingar gjorde att det var svårt för företag att etablera sig i området.800px-tensta_2009c

Också Kista är en förort som ligger i Västerort, men Kista har för de flesta inte samma negativa konnotationer som till exempel Rinkeby har. Kanske beror det på att man i Kista hittar Kista galleria, en av de största galleriorna i Stockholm, vilket för många är den enda anledningen till att de åker ut till Kista. Kista har dessutom blivit något av ett IT-centrum, då Kista Science Tower och det omkringliggande området samlar många IT-företag. Dessutom har både KTH och Stockholms universitet campus i Kista, där de bedriver utbildningar med IT-inriktning, till exempel inom programmering. För att få kontakt med de flesta IT-företag behöver man dock inte åka hela vägen ut till Kista, eftersom de av naturliga skäl finns att nå via internet. Ett sådant företag är Holm Security, som bland annat kan hjälpa till med sårbarhetsanalyser. De finns tillgängliga på Holmsecurity.com.

Angränsande till både Kista och Rinkeby hittar man Tensta, som liksom Rinkeby är ett miljonprogramsområde. Här har runt 87 procent av invånarna utländsk bakgrund. Tensta är dock även känt för sin kultur. Där ligger till exempel Tensta konsthall, som har runt 12 000 besökare om året och där internationellt kända konstnärer liksom ledande svenska konstnärer ställer ut sina verk. Flera kända artister har också sitt ursprung i Tensta, till exempel Adam Tensta, Marc Divine och rapgruppen 24K.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *