Hip-hop från förorten

 

Förorten har länge varit en kreativ grogrund för olika musikstilar. Särskilt svensk hip-hop har mycket av sin historia och bakgrund i förorter. Det är härifrån som några av svensk musiks största profiler kommer från, vilket har lett till ett uppsving för alla invånare när artisterna sedermera har blivit kända på en nationell – och i vissa fall internationell – scen. Idag fortsätter förorten att producera nya rapartister och hip-hopare, men det är ändå de gamla klassiska ikonerna som fortsätter att förknippas allra mest med förorten. I framtiden lär nya namn fylla samma roll som dessa förebilder har för unga människor idag.

600px-Swedish_artist_Adam_TenstaNågra av dessa framgångsrika hip-hop-artister med rötterna i förorten är medlemmarna i The Latin Kings. Det är framför allt frontfiguren Dogge Doggelito som har slagit igenom på bred front och blivit något av en folkkär artist i hela Sverige. Det var i mitten av 1990-talet som The Latin Kings hade sin storhetstid när de tog hela hip-hop-Sverige med storm. En av deras mest framträdande egenskaper var att de ofta refererade till sin bakgrund i Botkyrka söder om Stockholm och deras första storsäljande album hette också Välkommen till förorten. Det ledde till att förorten representerades på ett sätt som tidigare var ovanligt i svenska medier. The Latin Kings var en viktig milstolpe i svensk musikhistoria och även om gruppen inte existerar idag fortsätter deras musik att leva vidare.

En mer samtida artist som också är stolt över sitt ursprung är Adam Tensta. Han har till och med tagit sitt artistnamn efter Stockholmsförorten där Adam Eriksson Taal, som är hans egentliga namn, växte upp. Han slog igenom 2007 när hans låt My Cool blev en hit och hans album It’s A Tensta Thing fick fina vitsord från såväl kritiker som vanliga musiklyssnare. Sedan dess har han släppt flera album till som alla har sålt i stora mängder och han fortsätter att vara en flitig gäst i såväl talkshows som morgonsoffor. Där har han också gjort sig känd som en frispråkig debattör som brinner starkt för sociala frågor, ofta med hänvisning till förorten. Oavsett om du bor i en förort eller på landet kan utemöbler vara en bra idé när sommaren kommer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *