Malmös Förorter

 

Alla större städer har förorter och skånska Malmö är inget undantag. Som Sveriges tredje största stad är förorterna många till antal och en av de mest kända är Rosengård. Budapest, Hungary - September 2, 2011: Swedish Zlatan Ibrahimovic before Hungary vs. Sweden (2:1) UEFA Euro 2012 qualifying game at Puskas Stadium on September 2, 2011 in Budapest, Hungary.En av anledningarna till att Rosengård är vida känt är inte bara för problem som den orten har lidit av, utan också för att en av världens största fotbollsspelare är född och uppvuxen i Rosengård. Zlatan Ibrahimovic har hjälpt till att sätta denna förort på kartan genom att bland annat berätta om de hyss han gjorde som liten, både ensam och tillsammans med andra.

Problem i förorten

Många förorter är förknippade problem. Rosengård är inget undantag utan tvärtom går det många rykten om hur kriminaliteten breder ut sig och förstör för de boende. Det finns även Förortsproblem mitt i stan, eftersom problemen sällan har med platserna att göra. Malmö är en segregerad stad på samma sätt som Göteborg och Stockholm också är. Det innebär att de med starkt ekonomiskt och kulturellt kapital kan bo inne i citykärnan medan de mindre bemedlade blir förpassade utanför stadens gränser, till förorterna. I grunden är detta ett politiskt problem som kan bero på många saker. Att ständigt prata om förorterna som problemområden gör att den bilden fortsätter att reproduceras. Man upprätthåller en struktur och ett system som inte är till gagn för någon, utan som tvärtom skapar fler problem. Genom att förknippa förorter med positiva krafter kan bilden ändras och när det gäller Rosengård kan Zlatans succé hjälpa denna process på vägen.

City eller förorten

En förort är en kommun som ligger nära en större stad. I våra större städer i Sverige har förorterna ofta dåligt rykte. En av de mest kända förorterna till Malmö är Rosengård. Rosengård är en plats som är omtalad på grund av flera anledningar, både för att kriminaliteten är utbredd och för att Zlatan Ibrahimovic kommer därifrån. Det är lätt att halka in i gamla vanor och bara tala om förorter på ett negativt sätt eftersom de ofta har blivit förknippade med problem. Om man istället aktivt försöker prata med positivt kan det hjälpa till att bidra till en bättre bild av stället. På sikt kanske det kan påverka hela förorten på ett bra sätt. När man pratar om Rosengård kan man belysa Zlatans många vinster istället för att alltid ta upp brotten som har skett. Förorterna har alltid funnits och så kommer det förbli, men den negativa bilden av dem behöver inte vara kvar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *